петак, 03. јануар 2014.

MAMINA SARMA


Sastojci:

2 glavice kiselog kupusa,
1kg. mlevene junetine,
1 glavica crnog luka,
300gr. slanine,
10kasika pirinca,
1 kasicica bibera,
po zelji vegete,
ulje i
po zelji suva rebra.

Zaprska:

1/2 kasike masti,
1 kasika brasna i
1/2kasike aleve paprike.

Priprema:

Kupus isprati i odvojiti listove od sredine glavice. Luk iseci sitno u secku pa ga proprziti na malo ulja, dodati mleveno meso i nastaviti sa przenjem. Slaninu, sunku ili kobasice sitno iseckati pa dodati u meso, zatim dodati i pirinac. Zaciniti po zelji biberom, vegetom i sve lepo promesati. Listove sarme puniti pripremljenim mesom, dobro zaviti pa redjati u nauljenu serpu. Redjanje: Red sarme- red suvih rebara-red sarme-red suvih rebara i tako dok ne utrosite sastojke. Zavrsiti sa listovima kupusa ( njih poredjati preko sarmi ). Naliti vodom da se sarme prekriju pa kuvati na laganoj vatri 2-3 sata. Skuvanu sarmu preliti pripremljenom zaprskom, vratiti na sporet i jos malo krckati 5-10 minuta.

Zaprska:

Zagrejati mast na laganoj vatri, dodati brasno i prziti uz stalno mesanje dok brasno ne porumeni, zatim dodati alevu papriku, dobro promesati i time preliti skuvanu sarmu.