недеља, 25. август 2013.

MAMINA DOMACA PITA SA KROMPIROM ( KROMPIRUSA ) I PITA SA JABUKAMA


Sastojci:

Testo: 1kg brasna, 1/2l mlake vode i 2 kasicice soli.

Krompir: 1kg krompira i so po potrebi.

Premazivanje kora: lonce otopljene masti

Priprema:

Testo: U vodu dodati so, zatim postepeno dodavati brasno i zamesiti testo ( brasno dodavati po potrebi da testo ne bude gnjecavo ). Zameseno testo ostaviti da se odmori 10-15 minuta.



Ponovo ga zamesiti da bude glatko pa ga podeliti na 2 jufke.
Jufke malo razviti oklagijom i ostaviti da se odmore 20 min.

Dok se jufke odmaraju izrendati krompir u hladnu vodu i posoliti po zelji.
Odmoreno testo razvuci na stolu i odstraniti krajeve, testo poprskati sa 6 kasika otopljene masti pa zatim naneti svuda po testu krompir ocedjen od vode.




Krajeve prebaciti ka unutra i na njih naneti malo krompira.

Testo urolati i sa jedne i sa druge strane.

Od urolanog testa napraviti puz i staviti u sredinu podmazane tepsije.

Isti postupak ponoviti i sa trugom jufkom, samo sto na kraju urolano testo stavite oko testa u tepsiji.

Poprskati pitu sa otopljenom masti i peci 1 sat na 200 stepeni, kad pita malo porumeni smanjiti na 150 stepeni.
Dok se pita pece pripremiti preliv.

U manje lonce sipati 1/2dl vode i 1.5. kasiku masti pa to staviti da provri, zatim time preliti pecenu pitu.
Prelivenu pitu vratiti u rernu na 5-10 min. Kada se pita izvadi iz rerne ocediti mast iz tepsije.




PITA SA JABUKAMA

Sastojci:

Testo: KORISTITI ODSTRANJENE KRAJEVE OD TESTA  ZA KROMPIRUSU.

Fil: 1kg jabuka, 4-5 kasika secera.

Priprema:

Testo: Testo pripremiti po istom postupku kao i testo za krompirusu, pa filovati sa  filom od jabuka.









Fil: Jabuke izrendati, dodati im secer pa ih prziti sve dok boda ne ispari.

Нема коментара:

Постави коментар