уторак, 23. август 2016.

ROLAT SA BELOM ČOKOLADOM I VIŠNjAMA





Sastojci:

Kora:

4 jaja,
4 kašike šećera,
2 kašike ulja,
4 kašike brašna,
prstohvat soli i
1 kašičica praška za pecivo.

Fil od višanja:

200 gr. smrznutih višanja,
2 kašike šećera,
2 kašike hladne vode i
1 kašika gustina.

Čokoladni fil:

200 gr. bele čokolade i
200 ml. slatke pavlake.

Priprema:

Kora:

Žumanca umutiti sa uljem. Belanca umutiti u čvrst sneg sa soli i šećerom pa u umućen sneg dodati umućena žumanca i sve lagano sjediniti varjačom. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i dodati u prethodnu smesu pa sve sjediniti varjačom. Smesu uliti u obložen pleh i peći 20 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru izručiti na mokru krpu, uviti je i ostaviti da se ohladi.



Fil od višanja:

Smrznute višnje kuvati sa šećerom 5 minuta. Gustin razmutiti u hladnoj vodi, dodati višnjama i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.



Čokoladni fil:

Slatku pavlaku zagrejati na laganoj vatri ( paziti da ne provri ), skloniti sa vatre pa joj dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se prohladi 10-ak minuta zatim staviti u frižider na 1 sat da se stegne. Stegnut fil umutiti mikserom.



Filovanje:

Koru premazati sa filom od višanja, zatim naneti čokoladni fil ( ostaviti 3 kašike fila za premazivanje rolata ). Sve lagano uviti u rolat pa rolat premazati sa ostatkom čokoladnog fila. Po želji ukrasiti rolat.