уторак, 23. август 2016.

ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA





Sastojci:

Kora:

6 jaja,
150 gr. šećera,
150 gr. mlevenih oraha,
2 kašike kakaoa,
100 gr. mlevenog plazma keksa i
1/2 šolje ( šolja od 2 dl ) vode.

Fil:

150 gr. čokolade za kuvanje i
200 ml. slatke pavlake.

Dekoracija:

100 ml. slatke pavlake.

Priprema:

Kora:

Sjediniti orahe i šećer pa ih preliti sa vodom i kuvati na laganoj vatri da provri. Skloniti sa vatre pa dodati kakao i keks. Sjediniti i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati u prethodnu smesu i sve dobro sjediniti varjačom. Smesu uliti u obložen pleh i peći na 180 stepeni 30-ak minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je preseći uzdužno na pola.



Fil:

Pavlaku zagrejati na laganoj vatri ( paziti da ne provri ), skloniti sa vtare, dodati joj izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada otopi. Ostaviti 10 minuta da se prohladi pa staviti u frižider na 1 sat da se stegne. Stegnut fil umutiti mikerom. Odvojiti 2 - 3 kašike fila za premazivanje kolača.



Filovanje:

Kora - fil - kora. Ostatkom fila premazati ceo kolač. Slatku pavlaku umutiti i po želji dekorisati.