понедељак, 15. септембар 2014.

AJVAR



Sastojci:

17kg ispecene i oljustene crvene paprike,
po zelji feferone ( ko ne voli ljuto moze i bez feferona, ja sam stavila 2 ravne kasike samlevenih, a prethodno ispecenih i oljustenih feferona )
700ml. ulja,
po zelji soli,
po zelji esencije ( ja sam stavila 3 kasike )
2 kesice konzervansa.

Priprema:

Ispeci papriku. Posebno ispeci feferone i staviti je u poseban sud pa i njih oljustiti. U veci lonac ubaciti najlonski dzak i u njega stavljati pecenu papriku, poklopiti pa ostaviti da se ohladi. Ohladjenu papriku oljustiti, staviti u mrezaste dzakove pa ostaviti preko noci da se ocede. Sutradan paprike samleti na masini za meso, a na kraju samleti i ljutu papriku. Papriku prziti na ulju, po zelji dodati feferone. Prziti sve dok ne uvri tecnost. Pred kraj po zelji dodati so, esenciju i umesati konzervans.



Tegle zagrejati malo u rerni pa u njih sipati vruc ajvar, zatim tegle sa ajvarom staviti u rernu zagrejanu na 100 stepeni da se odgore ajvar zapece.


Kada se ajvar zapekao, iskljuciti sporet ali ostaviti tegle u zatvorenoj rerni da se ohlade. Ohladjene tegle izvaditi iz rerne, zatvoriti poklopcima ili sa celofanom.